Tanca
Esports Medi Ambient 8 de maig de 2024

Esparreguera aixeca les mesures extraordinàries per estalviar aigua i pal·liar els efectes de la sequera

D’aquesta manera es tornen a obrir les fonts d’aigua potable de tot el terme municipal i també s’obren les dutxes dels equipaments esportius municipals. Aquesta decisió està vinculada a la marxa enrere en el Pla de sequera, anunciada ahir pel Govern, que fa que el municipi surti de la fase d’emergència per tornar a la fase d’excepcionalitat, gràcies a les pluges de les darreres setmanes

Esparreguera ha aixecat les mesures extraordinàries per estalviar aigua i pal·liar els efectes de la sequera, després que el Govern català anunciés ahir l’acord per sortir de la fase d’emergència i tornar a la fase d’excepcionalitat en l’àmbit Ter-Llobregat, arran de la recuperació de les reserves a causa de les pluges de les darreres setmanes. Amb l’aixecament de les mesures establertes a nivell municipal el passat mes de febrer, es tornen a obrir les fonts d’aigua potable de tot el terme municipal i també s’obren les dutxes dels equipaments esportius municipals, a excepció de les del gimnàs i la piscina coberta de Can Pasqual, que abans han de passar per un procés de posada a punt. La situació d’excepcionalitat, que és previst que sigui efectiva el proper dilluns, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), permetrà suavitzar les restriccions i disposar d’una dotació d’aigua per habitant i dia de 230 litres, mentre que en la situació d’emergència era de 200 litres.

Actualment el nivell de reserves en els embassaments de l’àmbit Ter-Llobregat se situa al 25,4%, amb 154 hm3, amb una tendència creixent arran de les pluges i el desgel. Cal recordar, que al mes de març el nivell de reserves era del 15%. Això ha impulsat al Govern ha aixecar la fase d’emergència, que va entrar en vigor a principis de febrer, i tornar a la d’excepcionalitat. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament d’Esparreguera ha aixecat les restriccions recollides en el ban municipal de mesures extraordinàries per estalviar aigua i pal·liar els efectes de la sequera, que comportava el tancament de les fonts d’aigua potable de tot el terme municipal, excepte la de la plaça de l’Ajuntament per tal de permetre l’abastament efectiu a les persones que es trobin en situació o risc d’exclusió social; i el tancament de les dutxes de tots els equipaments esportius municipals, excepte per a partits i activitats de competició, i recomanava als establiments esportius privats de la vila que apliquin les limitacions en els mateixos termes. Malgrat tot, des del consistori es continua demanant a la ciutadania responsabilitat i fer un ús acurat i racional de l’aigua.

Amb la fase d’excepcionalitat, a part de l’increment en la disposició del consum d’aigua per habitant, es flexibilitzen algunes mesures d’estalvi d’aigua. Així, la reducció de la dotació de reg agrícola se situa en un 40%, la dels usos ramaders en un 30%, la dels consums d’aigua dels usuaris industrials en un 15%, i la del consum d’aigua en els usos recreatius en un 15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg. Així mateix, resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat, excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora. S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari. Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores. També es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.

D’altra banda, en situació d’excepcionalitat no es permet en cap cas l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar. Tampoc es poden omplir ni reomplir aquelles piscines sense sistemes de recirculació d’aigua. Les que sí tinguin sistema de recirculació ho han de fer en les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua. Només es permet el reompliment parcial o primer ompliment (si són de nova construcció o han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas) de piscines d’ús públic i també les piscines d’ús privat tipus que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, centres lúdics o similars, les d’instal·lacions juvenils inscrites al Registre d’Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut, col·legis majors o similars, i també les piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris, agroturisme o similars. Altres mesures en situació d’excepcionalitat són la neteja de vehicles només en establiments autoritzats o la prohibició de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, entre altres mesures.