Tanca
Polítiques d'Igualtat 24 de novembre de 2023

Esparreguera reclama la implicació de tota la societat per a erradicar les violències masclistes

El municipi ha commemorat avui el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones amb un acte a la plaça de l’Ajuntament, en el qual s’ha fet la lectura del manifest i una actuació de dansa a càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts. La programació del 25N segueix avui amb el taller “Red flags” i dilluns amb el taller “Eines coeducatives per a la prevenció de violències masclistes per a famílies”

Esparreguera reivindica que la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita de tota la societat. En commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, el municipi ha organitzat avui una concentració, que ha reunit més d’una vuitantena de persones a la plaça de l’Ajuntament, i s’ha sumat al manifest unitari signat per totes les administracions catalanes, que reclama la implicació de tothom per erradicar les violències masclistes. La jornada de conscienciació ha comptat també amb una actuació de dansa a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Les Arts d'Esparreguera. La programació seguirà avui a les 5 de la tarda amb la l’activitat “Red flags” dinamitzada per Ocells de Foc, al Punt Jove de Cal Trempat, i clourà dilluns amb el taller “Eines coeducatives per a la prevenció de violències masclistes per a famílies”, que tindrà lloc a les 5 de la tarda a la biblioteca de l'escola Mare de Déu de la Muntanya. A més, durant tota la setmana la façana de l’Ajuntament s’il·lumina als vespre de color lila.

La plaça de l’Ajuntament ha acollit, a les 12 del migdia, la concentració commemorativa del 25N en la qual s’ha llegit el manifest unitari amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, consensuat per la Generalitat de Catalunya, la Delegació del govern a Catalunya, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Micropobles de Catalunya. El manifest, que ha llegit la regidora de Feminismes i LGTBI, Núria Escobar, subratlla que la lluita contra les violències masclistes necessita de tota la societat, perquè “les violències masclistes no són un fet aïllat ni privat”, són un dels “principals problemes de seguretat pública que té el país” i “no són un problema de les dones”, sinó “un problema de tota la societat”.

En aquest sentit, apunta que “amb l’augment del rebuig social i la fermesa de la resposta institucional no n’hi ha prou” i encoratja a la població a “trencar tots els silencis i tenir un paper proactiu en la prevenció i la detecció. Totes i tots podem evitar que es produeixi la violència intervenint i denunciant comportaments agressius, discriminacions i desigualtats”. Així mateix, el manifest també fa referència al paper de les institucions polítiques del país, que asseguren comprometre’s “a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes”. “Sabem que hem treballat molt, però encara hem de fer-ho molt més: amb la diligència deguda, amb una resposta integral i amb polítiques públiques transformadores i valentes”, ha apuntat Escobar, qui ha conclòs que “per erradicar les violències masclistes, és imprescindible la implicació de tothom”.

Després de la lectura del manifest les persones assistents han fet un minut de silenci en record de les víctimes de violència masclista d’aquest any i, finalment, hi ha hagut una actuació de dansa a càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts d'Esparreguera que han interpretat la canó “A ningún hombre” de la cantant catalana Rosalía. Així mateix, aquest matí s’ha instal·lat, a la plaça de l’Ajuntament, una taula amb material de marxandatge d'igualtat i informació del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i del Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE).

La programació en commemoració del 25N seguirà avui a les 5 de la tarda a Cal Trempat amb l’activitat “Red flags” dinamitzada per Ocells de Foc, un projecte que té com a objectiu principal oferir atenció a persones joves de 16 a 30 anys, especialment a les que presenten problemàtiques de salut mental i malestar emocional. Els actes clouran el dilluns 27 de novembre amb el taller “Eines coeducatives per a la prevenció de violències masclistes per a famílies”, que estarà impartit per l'Associació Benestar i Desenvolupament i es realitzarà a les 5 de la tarda a la biblioteca de l'escola Mare de Déu de la Muntanya. L’objectiu d’aquesta activitat és sensibilitzar a les famílies sobre com acompanyar a infants i adolescents per a prevenir les violències de gènere i actuar davant d’un possible cas. Paral·lelament durant tota la setmana la façana de l’Ajuntament s’il·lumina als vespre de color lila per a mostrar rebuig a les violències masclistes.